Dit zijn de duurzaamste stoffen ter wereld

Dit zijn de duurzaamste stoffen ter wereld

Sommige stoffen die worden gebruikt om mooie kledingstukken en beddengoed van te maken, zijn niet zo milieuvriendelijk en duurzaam als je denkt. Hoe weet je of een stof niet enorm veel middelen gebruikt om te produceren? Hoe zorg je ervoor dat de kleding en het kussen die je koopt niet veel water, energie en giftige chemicaliën nodig heeft? Slechts een klein deel van de hulpbronnen die door de textielindustrie worden gebruikt, is hernieuwbaar. Het is nu belangrijker dan ooit om te winkelen voor milieuvriendelijke en duurzame stoffen, waarbij je kunt kiezen voor de volgende materialen.

Gerecycled katoen

Gerecycled of upcycled katoen is een kledingstof die nog milieuvriendelijker is dan biologisch katoen. Het beperkt het extra textielafval dat wordt gegenereerd tijdens de productie van nieuw katoen. Katoen is een gewas dat extreem veel hulpbronnen verbruikt in termen van water, energie, arbeid, pesticiden en insecticiden. Gerecycled katoen vereist echter veel minder middelen om te produceren dan conventioneel of biologisch katoen. Het minimaliseert de milieu-impact van de katoenproductie dan ook drastisch. Gerecycled katoen is nog steeds licht en ademend, sneldrogend en duurzaam, daarom kan het een goed idee zijn om een dekbedovertrek te kopen van deze stof.

Biologisch linnen

Biologisch linnen is een textiel gemaakt van vlasvezels. Het is duurzaam, sneldrogend, vochtafvoerend, lichtgewicht en antimicrobieel. Linnen is populair in de kledingindustrie om milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde kleding te maken. Het is een zeer duurzaam materiaal dat ook ademend, zacht, comfortabel, koel en luxueus is. In de geschiedenis symboliseerde linnen doek luxe, kostbaarheid en extravagantie. Het werd in de middeleeuwen aan eettafels gebruikt als symbool van macht, om gezag en rijkdom te tonen. Linnen wordt beschouwd als een zeer luxe stof en een uitstekende keuze voor hoogwaardige kleding, wat al helemaal het geval is als je kiest voor de biologische variant.

Biologische hennep

Biologische hennep is een van de meest milieuvriendelijke en duurzame stoffen. Het wordt gekweekt zonder herbiciden, pesticiden of chemische meststoffen. Het is een natuurlijke stof, biogebaseerd en ook biologisch afbreekbaar. De hennepplant heeft niet veel water nodig om te groeien. Hennepkleding die natuurlijk, zacht, ademend, lichtgewicht, duurzaam, hypoallergeen en antibacterieel is. Hennep is een van de oudste textielvezels ter wereld en werd al 10.000 jaar geleden gebruikt om kleding te maken. Het is een uitstekende keuze om hoogwaardige en modieuze kleding te maken die ook het milieu ontziet, al kan beddengoed dat verkocht wordt op Smulderstextiel.be ook gemaakt worden van biologische hennep.

Lyocell

Lyocell is een innovatieve en plantaardige vezel. Het is een textiel gemaakt van semi-synthetische geregenereerde cellulosevezels. Lyocell is een vorm van rayon vervaardigd uit houtpulp. Lyocell is een ademende, lichtgewicht, duurzame en zeer zachte stof. Het is vochtafvoerend en houdt je koel in de zomer. Het blijft ook veel langer geurvrij dan katoen. Een van de bekendste merken van lyocell is Tencel, vervaardigd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Veel modemerken maken tegenwoordig kleding van Tencel. Lyocell kan aantoonbaar een van de meest milieuvriendelijke cellulosevezels zijn. Het is de derde meest gebruikte kunstmatige cellulosevezel na viscose en acetaat.

Over de auteur

Tom Cosyns - Seobureau.be administrator