Tips voor de bouw van een duurzame woning

Tips voor de bouw van een duurzame woning

Rolluiken

De klimaattransitie is in volle gang en nieuwe woningen moeten om die reden duurzaam gebouwd worden. Dat is overigens niet alleen goed voor het klimaat, maar tegelijkertijd is het ook een waardevolle investering voor de toekomst. Maar bij duurzaam bouwen komt veel kijken. Je hebt bijvoorbeeld rolluiken Gent nodig voor een krachtig interieur en daarnaast nog veel meer andere producten. Maar waar moet je bij de bouw van een duurzame woning rekening mee houden?

Gebruik voornamelijk duurzame materialen

Bij de bouw van een woning doe je er goed aan om duurzame materialen te gebruiken. Duurzame materialen gaan lang mee en ze zijn tegelijkertijd goed voor het milieu. Een voorbeeld van een duurzaam materiaal is hout. Hout is namelijk een natuurlijk product en staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Uiteraard heb je verschillende houtsoorten en ze kennen allemaal zowel voordelen als nadelen. Onderzoek daarom ook goed welk houtsoort je nodig hebt. Ook gebruikte materialen zijn vaak duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan materialen die vrijkomen na de sloop van een woning. Vaak kun je die materialen prima opnieuw gebruiken, omdat ze nog van een goede kwaliteit zijn.

Het belang van een gezond en fris binnenmilieu

Niet alleen de constructies moeten van duurzame materialen zijn gemaakt, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de lucht aan de binnenkant van de woning gezond is. Dit kun je bijvoorbeeld bewerkstelligen met goede ventilatiesystemen. Met een deugdelijk ventilatiesysteem blijft de woning langer in goede staat. Je krijgt dan namelijk veel minder snel met vocht en schimmel te maken. Ook is het beter voor de gezondheid, want je krijgt dan geen schadelijke stoffen binnen.

Ga ook voor verantwoord watergebruik

Tegenwoordig gaan mensen ook voor duurzame wc’s en kranen. Het is immers zonde om veel water voor niets te gebruiken. Onderzoek dus goed wat de verschillende opties zijn. Je hebt bijvoorbeeld speciale kranen die minder water gebruiken. Ook heb je zuinige wc’s. Met verantwoord watergebruik draag je bij aan een beter klimaat en natuurlijk bespaar je maandelijks ook geld, want de waterprijzen blijven elkaar jaar stijgen.  Al met al komt er nog veel kijken bij de bouw van een duurzame woning. Toch is verduurzaming van groot belang, ook wanneer je rekening houdt met de nieuwe wetten.

 

Over de auteur

Tom Cosyns - Seobureau.be administrator